Met deze 6 tips vind je de perfecte business fotograaf – #Blog 14

Ben je op zoek naar een perfecte business fotograaf of bedrijfsfotograaf? Hou dan zeker rekening met de zes tips die je hieronder vindt. Want in dat geval is je keuze zeker goed.

Waarom een beroep doen op een business fotograaf? 

Omdat bedrijfsfotografie steeds populairder wordt. Steeds meer bedrijven huren professionele fotografen in om geweldige beelden van hun producten, diensten en bedrijf vast te leggen. Die foto’s gebruiken ze dan voor commerciële doeleinden om potentiële klanten op een aantrekkelijke manier te tonen wat ze aanbieden.

Ze gebruiken de foto’s ook om zichzelf online in de markt te zetten, want ook dat wordt steeds belangrijker in deze moderne digitale tijden. Ze zetten hun producten online op hun website of delen ze via hun socialemediaplatformen.

Het is ondertussen al ruimschoots bewezen dat het delen van prachtige foto’s een duidelijke meer verkoop oplevert.

Kies je business fotograaf of bedrijfsfotograaf met verstand van zaken!

Hoe is de perfecte business fotograaf?

Je wilt wellicht een bedrijfsfotograaf vinden die erin slaagt de persoonlijkheid van je merk en de identiteit van je bedrijf perfect vast te leggen? Kijk dan uit naar een bedrijfsfotograaf met de volgende kenmerken.

Hij of zij is:

  • vriendelijk, extravert en makkelijk in de omgang,
  • bereid om te experimenteren,
  • ruimdenkend,
  • en leert graag nieuwe dingen aan.

Mooie kwaliteiten, niet? Stuk voor stuk meegenomen als je effectief beslist om met een business fotograaf samen te werken. Deze bedrijfsfotografe heeft ze alvast allemaal.

Kies je business fotograaf of bedrijfsfotograaf met verstand van zaken!
Kies je business fotograaf of bedrijfsfotograaf met verstand van zaken!

Deze zes tips maken van je zoektocht een succes

1.      Doe een beroep op een professionele fotograaf

Het lijkt de logica zelve maar toch zijn er nog altijd mensen die de bedrijfsfoto’s vlug even zelf maken, tussen de soep en de patatten door.

Doe dat niet! Een professionele business fotograaf inhuren brengt zoveel meer op dan het zelf te doen. Een professionele fotograaf slaagt er altijd in mooiere en meer gepolijste foto’s te maken. Bovendien gebruikt hij allerlei belichtingstechnieken om het beeld te verbeteren.

Je kan vrienden en familie uiteraard vragen of zij iemand kennen die gespecialiseerd is in bedrijfsfotografie. Laat je echter niet verleiden door uitspraken als “Oh, mijn buurjongen van zestien doet dat graag én goed, mét zijn smartphone!”

Je kan ook collega’s om aanbevelingen vragen of online op zoek gaan. Zakelijke websites zoals LinkedIn bieden een schat aan informatie en referenties. Maar ook op sociale netwerken als Facebook, Flickr of Instagram vind je veel foto’s van bedrijfsfotografen.

2.      Zoek een business fotograaf gespecialiseerd in bedrijfsfotografie én je branche

Een beroep doen op een business fotograaf gespecialiseerd in je branche is inderdaad de enige juiste stap. Want een generalist heeft soms moeite om de essentie van je merk en je bedrijf vast te leggen.

Bovendien rekent die meestal minder geld per foto dan freelancers die een ander soort foto’s maken.

3.      Zoek een bedrijfsfotograaf die gespecialiseerd is in jouw type fotografie

Wil je beelden laten maken van jouw producten? Dan ben je beter af met een productfotograaf.

Kies zeker een bedrijfsfotograaf van wie de stijl bij die van jou past.

Ben je voorstander van moderne beelden, kies dan een fotograaf die eigentijdse onderwerpen fotografeert. Wil je eerder retrobeelden, ga dan voor die andere business fotograaf waarvan de stijl beter bij je merk past.

4.      Vraag potentiële bedrijfsfotografen om voorbeelden

Deze tip sluit naadloos aan bij de derde. Referenties vragen en het vroegere werk van bedrijfsfotografen controleren is altijd een goed idee.

Praat indien mogelijk rechtstreeks met de kandidaat-bedrijfsfotograaf. Zoek uit hoe lang die al actief is en hoeveel opdrachten die met succes heeft afgerond.

Vraag zeker om voorbeelden van hun eerdere werk. Met een bezoek aan hun online galerij leer je hun stijl kennen.

Kies je business fotograaf of bedrijfsfotograaf met verstand van zaken!
Kies je business fotograaf of bedrijfsfotograaf met verstand van zaken!

5.      Kies een fotograaf op basis van persoonlijkheid

Want de klik die je hebt met een gepassioneerd fotograaf biedt een onbeschrijfelijke meerwaarde.

Zoek zeker iemand die bij jouw bedrijfscultuur én je bedrijfsidentiteit past, ook qua persoonlijkheid.

6.      Vergelijk prijzen

Vraag offertes aan bij verschillende fotografen en vergelijk de prijzen. Zorg er echter voor dat je appels met appels en peren met peren vergelijkt. Vergeet niet dat sommige fotografen voor een business fotoshoot per uur, per dag of per week rekenen. Anderen hanteren dan weer een vast tarief, ongeacht het aantal uur dat ze voor een branding fotoshoot nodig hebben en of er extra beelden nodig zijn.

Denk ook aan de kwaliteit van de apparatuur. Beschikt de bedrijfsfotograaf die je op het oog hebt wel over de juiste camera-uitrusting? En heeft hij geïnvesteerd in hoogwaardige camera’s?

Soms denk je dat je geld bespaart door met een goedkopere fotograaf in zee te gaan, maar vaak blijkt dat niet het geval. ‘Goedkoop is duurkoop’, altijd en overal, ook als het gaat om business fotografen.

Wees je ook altijd bewust van verborgen kosten. Veel fotografen nemen in hun offerte een aantal extra’s op zoals reiskosten, maaltijden en accommodatie. Deze extra’s kunnen de totale kosten van de business shoot aanzienlijk verhogen.

Tot slot, waarom zou je een beroep doen op Kim Callewaert, business fotograaf in Gent?

Kim Callewaert richt zich op particulieren onder de naam ColourfulZebra. Als bedrijfsfotograaf in Gent komt ze naar buiten via SparklingZebra.

Alle tips hierboven kan ze beantwoorden met een groen vinkje.

Benieuwd wat haar tarieven bedrijfsfotografie zijn?

Vragen? Neem contact met me op via kim@sparklingzebra.be of kim@colourfulzebra.be