De herfst is mijn favoriete seizoen. Ik hou van de bonte kleuren, frisse lucht, veranderende bladeren en koele temperaturen. Bij het fotograferen in de herfst bots je op heel veel contrasten. Van felrode bladeren, over de stralende zon die doorheen de steeds leger wordende bladertakken heen schijnt, tot de koude temperaturen.
Elk moment en al die prachtige herfstkleuren wil ik, Kim Callewaert van ColourfulZebra, met mijn fototoestel vastleggen.
Jij wellicht ook? Volg dan onderstaande 6 tips!
6 tips om perfect te fotograferen in de herfst
Hieronder vind je enkele tips om werkelijk prachtige foto’s te maken waarin al die warme herfstkleuren honderd procent tot hun recht komen. Zowel natuurfoto’s als foto’s van mensen. En dit kan ook met je smartphone :).
1. Leg het licht vast
In de herfstperiode komt het gouden licht van de zon écht tot uiting. Overal om je heen zie je mooi licht dat zorgt voor dramatische schaduwen op de grond. Het landschap ziet er heel anders uit dan wat je normaal gesproken ziet.
Zonlicht wordt vaak gefilterd door bomen of andere objecten waardoor er prachtige patronen ontstaan. Deze effecten staan bekend als filteren en glinsteren met warm licht als resultaat.
2. Werk met verschillende sluitertijden
Via opnames met een lange belichting leg je de mooie herfstbladeren nog beter vast. Maar je kan zowel een snelle als een lange sluitertijd gebruiken.
- Met een langere sluitertijd leg je de beweging van de bomen en andere objecten vast.
- Met een snelle sluitertijd vervaag je bewegende objecten.
Experimenteer met beide opties en vis uit welke voor jou het beste werkt en wat jij het mooiste vindt.
3. Kies een goede compositie
Kijk om je heen en kies een mooie compositie. Je wilt geen ruimte verspillen met oninteressante elementen.
Probeer enkele objecten zoals bomen, bloemen of zelfs mensen in je beeld op te nemen.
4. Wees selectief in wat je fotografeert
Maak niet te veel foto’s. Maak alleen diegene die je echt interesseren. Fotografeer alleen wat je aantrekkelijk vindt.
Maar wees ook niet te beperkt in je keuze. Zie je bijvoorbeeld een boom met kleurrijke bladeren, dan heeft het geen zin om slechts één blad te fotograferen. Maak in plaats daarvan meerdere foto’s van verschillende delen van de boom.
5. Gebruik een statief
Gebruik een statief als je met een lange sluitertijd fotografeert. Dat helpt je om scherpe en heldere foto’s te maken, zelfs bij weinig licht en dus vooral in de herfst.
Een statief helpt je om je camera te stabiliseren en voorkomt wazige opnamen als gevolg van trillende handen tijdens de langere sluiterijd.
Is een statief te zwaar voor je, dan kan je ook met een monopod prachtige opnamen maken.
Wat kan je zoal fotograferen in de herfst?
1. Verschillende soorten paddenstoelen
De herfst is het beste seizoen om paddenstoelen te fotograferen. Een heel dankbaar onderwerp volgens mij want je komt ze werkelijk overal tegen, in alle mogelijke warme kleuren en vormen.
Wil je ze mooi mogelijk fotograferen? Gebruik dan zeker een statief op een stabiele ondergrond. Want de kleinste windvlaag kan je opname verpesten.
Kies ook een groot diafragma (klein f-getal) want dat bepaalt hoeveel licht de camera binnenkomt en maakt de achtergrond van je foto wazig.
- Gebruik je een klein diafragma (groot f-getal) dan verlies je veel licht
- Een kleiner diafragma laat minder licht door, maar je houdt zowel het onderwerp als de achtergrond scherp.
- Laat je de camera het diafragma automatisch kiezen? Stel dan de sluitertijd in op 30 seconden of langer. De camera opent het diafragma dan ver genoeg om de geringe hoeveelheid licht die de sensor binnenkomt te compenseren.
2. Mist fotograferen in de herfst
Mistig weer is een van de mooiste dingen die je kan meemaken. Mist komt vaak voor op plaatsen als bossen, bergen, meren, rivieren, kusten… waar veel vocht in de lucht zit. Het ontstaat door kleine waterdruppels die in de lucht blijven hangen in plaats van op de grond te vallen.
Wanneer er licht op mist valt, weerkaatst het tegen de deeltjes en ontstaat er een wazig effect.
Profiteer van mistige ochtenden en late avonden, rond zonsopgang of zonsondergang, want die geven het landschap een zachte gloed, perfect om te fotograferen in de herfst.
Wordt het weer kouder dan vormt zich mist in de buurt van waterpartijen. In dat geval kan je het landschap onmiddellijk achter de mist fotograferen.
Waarop letten bij fotograferen in de herfst van mist?
- Zorg ervoor dat je je sluitertijd lang genoeg houdt om onscherpte te voorkomen.
- Zorg er ook voor dat je lens schoon is, want stof kan je foto’s aantasten.
- Gebruik eventueel een polarisatiefilter om schittering te verminderen.
3. Spinnenwebben
Het spinnenweb is een van de mooie creaties van de natuur. Je weet alvast dat ze in dit seizoen krioelen? Het is dan ook ideaal om deze delicate structuren te fotograferen in de herfst.
Prachtige details van druppels in het web geven een subliem resultaat.
4. Dieren
Het is ook ideaal om dieren te fotograferen in de herfst.
Enkele van de beste tijden om wilde dieren te fotograferen?
- Ga vroeg of laat op pad om eekhoorns in beweging vast te leggen.
- In september/november paren de vossen.
- Wilde zwijnen paren in oktober.
5. Regen & druppels
Regendruppels worden vaak gefotografeerd in de herfst. Het lijken wel juweeltjes die in de lucht zweven. Maar hoe fotografeer je ze? Daarvoor bestaan er veel manieren.
- Gebruik een groothoeklens om het landschap te fotograferen.
- Of gebruik een macrolens om op één druppel scherp te stellen.
- Gebruik een filter om wat kleur aan je foto’s toe te voegen.
6. Mensen
Mensen fotograferen in de herfst is ideaal wanneer de weersomstandigheden gunstig zijn. Maar blijf nadenken over de juiste compositie.
- Zorg er bijvoorbeeld voor dat de persoon die je fotografeert op 1/3 van het kader staat.
- Of zet wat onderwerpen op de voorgrond om de aandacht weg te trekken van de hoofdpersoon.
- Een wazige achtergrond creëren is ook een optie en hiervoor gebruik je een groot diafragma (klein f-getal).
Wellicht wil je vooral natuurlijk licht gebruiken? In dat geval is het belangrijk te weten uit welke richting de zon komt. Zelfs als je de perfecte plek hebt, moet je nog steeds nadenken over de eventuele schaduwen, kleurtemperatuur en de intensiteit van het licht.
En nog een laatste tip? Focus op diepte. Diepte maakt je foto’s interessanter.
Meer info over de juiste kleding voor een fotoshoot?
Wist je dat je bij mij ook terechtkan voor een fotoshoot van de hele familie, ook bij het fotograferen in de herfst?
Fotograferen in de herfst? Nog een aantal tips voor mooie herfstfoto’s
- De zon weerkaatst op glanzende voorwerpen zoals waterdruppels, bladeren en zelfs glazen ramen. Door de schittering kan je moeilijk zien wat je fotografeert. Probeer dit te voorkomen door de zon uit je beeld te houden.
- Fotograferen bij weinig licht vereist geduld. Je sluitertijd moet langzamer worden om voldoende licht in de lens te laten vallen. Gebruik een statief om je hierbij te helpen.
- Fotograferen met tegenlicht levert unieke effecten op en maken de mooie herfstkleuren nog warmer. Het creeërt bovendien een lichtrandje rondom je onderwerp.
- Maak ook gebruik van het mooie, warme en laaghangende strijklicht. Dat geeft een extra structuur aan je foto’s en creëert interessante patronen.
En wat bij slecht weer?
Wil je fotograferen in de herfst, laat de koudere temperatuur, de bewolkte lucht of de regen je dan zeker niet tegenhouden.
Wist je dat sommige van de beste tijden om buiten te fotograferen in de herfst regenachtige dagen zijn?
Blauwe lucht is zeker niet altijd nodig. Zelfs als het hard regent, kun je het licht van de wolken nog altijd gebruiken om een interessante opname en zelfs dé perfecte foto te maken.
Je kunt ook de regendruppels zelf gebruiken om interessante composities te maken.
En als je erin slaagt een plek te vinden waar de zon door de wolken breekt, kun je profiteren van de reflecties op het wateroppervlak.
Ik wens jullie in ieder geval heel veel succes :D!