Heb je je al eens afgevraagd of er een verschil is tussen een fotograaf en een fotografe? Tussen een mannelijke of een vrouwelijke? Is een fotografe niet net iets spontaner, liever en aangenamer dan een fotograaf? Of is die veronderstelling te algemeen?
Verschillen tussen vrouwelijke fotograaf en mannelijke fotograaf?
Er zijn een aantal stellingen die vaak worden opgeworpen als het gaat om het verschil tussen een fotograaf en een fotografe. Het zijn allemaal heel algemene overtuigingen. Maar zijn ze waar?
1. Een vrouwelijke fotograaf is aangenamer dan een mannelijke
Die stelling is inderdaad veel te algemeen. Volgens mij wordt het verschil tussen een fotograaf en een fotografe – een mannelijke en een vrouwelijke versie dus – het duidelijkst bij babyfotografie. Lijkt dat toch iets meer voor een empathische, meelevende fotografe die vaak zelf mama is? Veel mama’s en papa’s vinden het trouwens heel leuk wanneer ze zien dat een vrouwelijke fotografe hun newbornshoot doet. Vaak hebben ze een duidelijke voorkeur voor een fotografe, een vrouw dus.
Het is echter mijn oprechte overtuiging dat het niet uitmaakt of je een mannelijke, vrouwelijke fotograaf bent. Het succes van een fotoshoot hangt veel meer af van de persoonlijkheid van de fotograaf, zijn of haar karakter en uitstraling. Véél meer dan het geslacht of de sekse.
2. Een mannelijke fotograaf is beter voor bedrijfsshoots
Het is waar dat er meer mannelijke fotografen zijn die zich specialiseren in bedrijfsshoots. Maar uiteraard zijn er ook vrouwelijke fotografen die een hiervoor een passie hebben. Je leest nu trouwens een blog van een van die vrouwelijke bedrijfsfotografen.
Onder de naam Sparkling Zebra doe ik inderdaad vaak bedrijfsfotoshoots (en dit zijn mijn tarieven voor die bedrijfsfotografie). Vaak spreken mensen me in een industriële setting erop aan dat ik een vrouw ben. Op die locaties lijkt een mannelijke fotograaf inderdaad meer ‘standaard’ te zijn. Terwijl newbornfotografie dan weer geschikter lijkt te zijn voor een vrouw.
3. Mannelijke fotografen zijn technisch beter dan vrouwelijke
Nog zo’n uitspraak die ik wel vaker hoor: mannelijke fotografen letten meer op de techniek, en zouden daar zelfs veel beter in zijn dan vrouwen. Vrouwen zouden dan weer meer op de sfeer letten, er beter in slagen leuke details in beeld te brengen om een mooi verhaal te creëren.
Ook dat vind ik volstrekte bullshit: als vrouwelijke fotografe werk ik enorm technisch. In de opleiding fotografie die ik volgde, leer je hoe je technisch mooie foto’s maakt. Fotografie is gewoon ook een technisch beroep en een goede fotograaf kent de kneepjes van het vak. Naast techniek heb je natuurlijk ook oog nodig voor schoonheid, details, compositie én lichtinval.
Wat telt is wat de klant wil
Het is vooral de wens van de klant die doorslaggevend is. In al mijn jaren ervaring als fotografe heb ik nog nooit iemand meegemaakt die per se foto’s wou van een vrouwelijke fotografe.
Ik denk dat het vooral draait om het karakter van de fotograaf: hoe vlot en sociaal ben je? Ben je goed in de omgang met mensen? Hoe overtuigend is jouw portfolio? Dat is wat telt, meer dan of je nu man, vrouw of anders bent. Geslacht maakt dus eigenlijk echt helemaal niet uit. De klant moet zich gewoon op zijn gemak voelen bij de fotograaf. Er moet een klik zijn, letterlijk en figuurlijk.
“Al eens bij het volgende stilgestaan? Het is niet voor niets dat de uitdrukking ‘een klik’ afkomstig is uit de fotowereld.”
Waarom kloppen klanten aan bij deze vrouwelijke fotografe in Gent?
Ik durf wel eens te vragen aan mijn klanten waarom ze voor mij hebben gekozen, een vrouwelijke fotografe in Gent 😊. Dit krijg ik dan als antwoord:
- Op veel van mijn foto’s staan kinderen, waarvan de meesten écht stralen.
- Dat stralende trekt de klanten aan, naast de spontaniteit in de foto’s.
- Ook de levendige kleuren spelen een rol, ik verwijs naar mijn naam Colourful Zebra.
- Er zijn de goede recensies op Google (op dit ogenblik scoor ik 4,8/5 van 45 reviewers).
- De foto’s op mijn website zijn uitnodigend, velen zijn meteen overtuigd van mijn kwaliteiten.
- Goede en enthousiaste mond-tot-mondreclame doet de rest.
Enkele vrouwelijke fotografen waar ik naar opkijk
Ik heb vooral een boon voor de New Yorkse fotografe Vivian Maier. Als huisvrouw-nanny nam ze foto’s vanuit een camera die ze op de borst hield. Pas na haar dood zijn haar foto’s bekend geworden. Ze nam veel foto’s van kinderen, maar deed ook aan straatfotografie en maakte zelfportretten via de spiegel. Haar prachtige zwart-witfoto’s kenmerken zich door verbluffende composities en brengen alle mogelijke details in beeld. Fotografie als kunst, noem ik dat.
Vivian Maier is een van de weinig vrouwelijke fotografen die ik heb leren kennen dankzij één fotografie docent. In mijn opleiding fotografie kregen we bijna uitsluitend voorbeelden van mannelijke fotografen. Dat heeft uiteraard alles te maken met het feit dat een fotograaf vroeger vooral mannelijk was, naast de paar uitzonderingen als Berenice Abbott, Diane Arbus, Margaret Bourke-White, Anne Geddes, Dorothy Lange en Annie Leibovitz. Nu is de verdeling tussen mannelijke en vrouwelijke fotografen volgens mij 50-50.
Conclusie: kies je voor een mannelijke of een vrouwelijke fotograaf?
Heeft de gender van de fotograaf ook invloed op het soort foto’s die hij of zij neemt? Merk je dat mannelijke fotografen van Mars komen en vrouwelijke fotografen van Venus? Eerlijk? Eigenlijk doet het er allemaal niet echt toe. Zoals ik al zei, het draait allemaal om persoonlijkheid, karakter en die klik. Het genderspectrum gaat heel erg wijd net als het spectrum dat we gebruiken in de fotografie. We spelen met identiteit en expressie. Dat doen we allemaal. Er zullen altijd wel verschillen zijn in het spectrum aan fotografen, omdat ze nu eenmaal mensen zijn. Gelukkig maar!
Ik ben er dus honderd procent van overtuigd dat de foto’s die je als fotograaf maakt, veel meer het resultaat zijn van persoonlijkheid, stijl, technische vaardigheid en ervaring. Veel meer dan het geslacht waarmee je geboren bent.
Zodra je de foto ziet, vergeet je sowieso snel of de persoon die je foto heeft gemaakt een man, vrouw of anders is. Belangrijk is wel dat je gekozen fotograaf enthousiast is en een passie heeft om de zaken zo mooi mogelijk te fotograferen.
Tip van de dag: Neem telefonisch contact op met de fotograaf die je leuk vindt. Je merkt dan meteen het enthousiasme, en of die klik er is.
Eén ding is zeker, als de fotograaf een professional is, doet gender er niet toe!