Zo fotografeer je met je smartphone, ook op werven – #Blog 10

Met deze tips smartphone fotografie maak je mooie foto's, ook op werven.

Vaak vragen klanten en bekenden me: “Hoe maak ik mooie foto’s met mijn mobiel?”, “Geef me eens wat tips om te fotograferen met mijn smartphone, het hoeven maar enkele tips smartphone fotografie te zijn…”. En aangezien ik bekend sta als sociale fotograaf in Gent, geef ik uiteraard meteen antwoord.

Hieronder vind je vijf algemene tips voor smartphone fotografie. Daarna vertel ik je waar je het best rekening mee houdt bij het nemen van foto’s op een werf. Uiteraard komt daar ook wat cameratechniek bij kijken, maar heel weinig. Wees gerust, ik houd het verstaanbaar.

Maar wil je écht kwalitatieve foto’s maken, dan werk je beter meteen met een iets duurdere fotocamera. Want het kwaliteitsverschil met een smartphone is er echt wel. Of je kan beroep doen op een goede fotograaf, dat is uiteraard ook een optie… 🙂

Maar laat je niet afschrikken om toch af en toe die smartphone van je boven te halen om een kiekje te nemen. Je smartphone is zo klein, ligt zo goed in de hand, past precies in je achterzak en je hebt die altijd bij je. Gemakkelijker bestaat niet.

En vergis je niet: smartphonefoto’s kunnen ook heel mooi zijn.

Met deze tips smartphone fotografie maak je mooie foto's, ook op werven.

Vijf algemene tips smartphone fotografie 

Wil je mooie smartphonefoto’s? Volg dan zeker deze vijf algemene tips voor smartphone fotografie.

1.      Zorg voor goed licht, want dat is zo belangrijk!

De mooiste foto’s? Die maak je met mooi en voldoende licht.  Hoe meer licht er is, hoe meer kans je hebt dat je met je smartphone een mooie foto maakt.

Bevind je je ergens binnen, steek dan zeker alle lichten aan. Met een smartphone heb je immers veel meer licht nodig. Dat komt omdat de sensor op je smartphone veel kleiner is dan bij een echte fotocamera.

Maak zo veel mogelijk gebruik van het aanwezige licht, en zorg ervoor dat wat je op beeld wilt tonen volledig in het licht staat.

Met deze tips smartphone fotografie maak je mooie foto's, ook op werven.

2.      Laat die flits uit!

We gaan nog even verder op het onderwerp van licht. In dit geval zelfs een teveel aan licht.

Je hebt het wellicht zelf al gemerkt. Je neemt een foto met je smartphone in het donker, mét gebruik van de flits, en die lijkt nergens op. Dat komt omdat de flitser op je smartphone eigenlijk een lamp is die weliswaar fel licht verspreidt, maar heel kortstondig en niet ver reikend. De flits veroorzaakt alleen bleke gezichten en rode ogen.

Niemand of niets oogt mooi op een foto die is gemaakt met een smartphone met flits. Te vermijden!

3.      Ga op zoek naar helpende apps

Is de camera van je smartphone nogal beperkt in gebruik? Ga dan in de appstore op zoek naar apps die de mogelijkheden toch iets uitbreiden. Er bestaan apps in alle soorten en maten en doelen. Je vindt er die lichtstrepen in het donker verwijderen, onscherpe achtergrond bijstellen, iemands huid mooier inkleuren…

Het enige wat je nodig hebt is geduld om ze allemaal uit te testen. Je zal het algauw merken. De ene app doet het al beter dan de andere. Eén van mijn favorieten is de photoshop app.

4.      Gebruik je voeten en lichaam

Ook dit heb je wellicht al gemerkt. Je smartphone heeft geen lens waar je kunt aan draaien zoals bij een profissionele fotocamera. Geen erg, mensen zijn vindingrijk in alles. Dan gebruik je toch gewoon je voeten en bij uitbreiding je hele lichaam?

Misschien krijg je wel een betere foto als je een beetje door je knieën zakt, of op een verhoogje gaat staan. Probeer het uit!

5.      Neem vooral je tijd

En ook dit heb je zelf al ervaren. Vaak heb je de neiging om foto’s met een smartphone heel vlug te nemen. Maar dat is nergens voor nodig.

Neem vooral je tijd om een leuke foto te maken en je zal merken dat je smartphonefoto meer dan de moeite waard is.

Met deze tips smartphone fotografie maak je mooie foto's, ook op werven.

Werffoto’s nodig? Deze tips smartphone fotografie zijn er voor jou!

Aangezien ik ook betaalbare bedrijfsfoto’s maak onder de naam Sparkling Zebra, krijg ik vaak de volgende vraag: “Hoe maak ik goede werffoto’s met mijn smartphone?”, “Heb je tips voor smartphone fotografie op een werf?” Ook voor die klanten heb ik een aantal antwoorden voorbereid….

Hier komen de tips smartphone fotografie voor op een werf.

1.      Bereid alles grondig voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook als je foto’s wilt nemen met een smartphone op een werf.

Het is altijd goed even stil te staan bij vragen als:

 • Welke werf ga ik fotograferen?
 • Wat is het doel van mijn foto’s? (Intern gebruik? Instagram?)
 • Wat wil ik precies in beeld brengen? (Medewerkers? Techniek?)
 • En moet ik daar toelating voor vragen?

2.      Hou het weer in de gaten

Ik keer even terug naar mijn eerste algemene tip smartphone fotografie. Maak in de mate van het mogelijke ten volle gebruik van het natuurlijke licht dat er is, als het kan op een lichtrijke, zonnige dag.

Een foto is immers zoveel mooier als de zon schijnt.

3.      Check de veiligheid van de werf en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s)

Ga na of iedereen wel de nodige PBM’s draagt op de werf.

 • Is dat het geval, dan ga je van start.
 • Is dat niet het geval, dan hoef je er zelfs niet aan te beginnen, want dan zijn de foto’s niet bruikbaar.

4.      Verwittig de aanwezigen dat je foto’s gaat nemen

Doe dat inderdaad, zodat je toch geen medewerker achter je aan krijgt. Grapje uiteraard, maar het is alleen maar beleefd dat je de mensen die je gaat fotograferen er even van op de hoogte brengt dat je foto’s gaat nemen met je smartphone en waarom je dat doet.

Loop je rond met een volledig geëquipeerde camera-uitrusting, dan ziet iedereen heel duidelijk wat je plannen zijn. Loop je echter rond met slechts een kleine smartphone in de hand, dan is je bedoeling heel wat minder duidelijk.

5.      Zorg dat je lens proper is

Beschouw dit als dé belangrijkste tip voor smartphone fotografie. Een propere lens is dé basis van goede foto’s. Kijk maar even door een vuile bril en vervolgens door een opgepoetst exemplaar. Het verschil is immens.

Een propere lens geeft heldere en mooie foto’s. Een vuile lens enkel schimmige spookfoto’s. Ook te vermijden.

Met deze tips smartphone fotografie maak je mooie foto's, ook op werven.

Afsluitende tips smartphone fotografie:

 • Hou het simpel en neem foto’s van wat je ziet, je hoeft echt niet in duistere rioolputten te kruipen
 • Probeer je smartphone zo stil en stabiel mogelijk te houden
 • Zet je horizon recht, zorg dus voor een mooie horizontale horizon, een schuine bestaat niet
 • Plaats je onderwerp centraal of pas de regel van derden toe in je beeld. Iets vergelijkbaars geldt voor het plaatsen van de horizon: de horizon in het midden is vaak saai, voor de compositie is plaatsing op 1/3 onderin of bovenin het beeld vaak sterker. Het zijn slechts regels: als fotograaf bepaal je uiteindelijk altijd zelf hoe je compositie er uit ziet en kan plaatsing in het centrum bij sommige beelden juist heel sterk zijn.
 • Tik op het scherm om je hoofdonderwerp scherp te stellen
 • En bovenal: vermijd schaduwen, denk aan het belang van licht
Met deze tips smartphone fotografie maak je mooie foto's, ook op werven.

Info genoeg over fotograferen met je smartphone?

Kan je ermee aan de slag? Gewoon doen. En vind je het resultaat niet goed genoeg, dan klop je toch gewoon even bij mij aan voor een familieshoot, babyfotografie, kinderfotografie, of bedrijfsfotografie?

Hier vind je me! En dit zijn mijn prijzen voor fotografie.

Tot binnenkort!